Artă plastică, în dar la Grădina Botanică din Jibou

Renumiţi artişti plastici din ţară participă, în aceste zile, la Grădina Botanică din Jibou la prima ediţie a Simpozionului de Arte Vizuale „Arta în Grădină”. Grupul de artişti vor surprinde imagini din acest cadru pe care le vor expune miercuri la Jibou, iar ulterior le vor prezenta într-un catalog ce va fi editat pentru a doua ediţie a manifestării. Tabăra de artă, cum a fost numită întâlnirea artiştilor de la Jibou, se desfăşoară în perioada 3-13 septembrie şi îşi propune ca într-un mediu peisagistic de excepţie, cel al Grădinii Botanice, şi în cadrul istoric al Castelului Wesselényi, să pună în dialog artişti din generaţii diferite, pictori, graficieni şi fotografi. Între activităţile taberei mai sunt incluse dezbateri, prezentări de filme de artă şi de portofolii ale artiştilor. Participă la acest simpozion artişti consacraţi, între care, Dorel Găină – artist vizual şi profesor universitar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Radu Şerban – pictor şi conferenţiar la aceeaşi instituţie, Ioan Augustin Pop – pictor şi conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara, Adriana Elian – artist liber profesionist din Cluj-Napoca, Lucia Călinescu – pictor şi profesor la Liceul de Artă din Târgu Mureş, Mira Marincaş – artist fotograf din Cluj-Napoca, Alexandru Bunescu – artist, doctorand al UAD din Cluj-Napoca, Ionel Baltă-profesor la Jibou, conducătorul cercului de pictură al Clubului Copiilor din oraş şi Florin Gherasim – antropolog, curator al galeriei Horeb din Cluj-Napoca.
Artiştii plastici şi-au exprimat gratitudinea pentru acest generos (prin subiecte şi frumuseţe)… atelier de lucru şi au fost convinşi că lucrările lor vor fi de calitate. „Sălajul şi Zalăul ne-a făcut cunoscuţi prin revista „Caiete Silvane” (care ne-a prezentat în imagini şi texte), dar şi prin acţiunile organizate cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă. Fiecare dintre noi avem emoţia acestei expoziţii, pentru că, pe de o parte suntem ambasadorii lumii proprii, personale, şi pe de alta, pentru că vrem ca ea să fie cât mai adecvată acestui loc deosebit”, a apreciat Dorel Găină.
Astfel de întruniri, aşa cum a menţionat managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Daniel Săuca, vor fi continuate la nivel de judeţ. „Anul acesta, CCA a acordat sprijin financiar pentru de încă trei acţiuni de acest gen, care s-au desfăşurat la Cehu Silvaniei (tabăra de dansuri populare şi meşteşuguri), la Iaz (tabăra „Icoana din sufletul meu”) şi la Doba (tabăra de pictură). Este o bucurie că Sălajul se poate dezvolta şi în această privinţă, a artei contemporane, iar anul viitor împreună cu alţi artişti, vom organiza şi alte tabere”, a precizat Daniel Săuca.
Simpozionul de Arte Vizuale „Arta în Grădină” este un proiect artistic derulat prin Asociaţia Culturală JAD din Cluj-Napoca şi sprijinit de Centrul de Cultură şi Artă Sălaj şi de Centrul de Cercetări Biologice Jibou. Creaţiile artiştilor care vor fi realizate la Grădina Botanică din Jibou vor fi expuse miercuri şi vor constitui punctul de plecare pentru viitoarea Colecţie de Artă Contemporană a Centrului de Cultură şi Artă al judetului Sălaj şi, respectiv, a Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

One Thought to “Artă plastică, în dar la Grădina Botanică din Jibou”

  1. anonim

    FELICITARI DANIEL SAUCA!SALAJUL ,INTR-ADEVAR ,SE „MISCA” SI CULTURAL!AVEM NEVOIE SI DE UN TEATRU…POATE REZOLVI CEVA IN ACEST SENS

Leave a Comment